Rezerviraj online

Crkveno vjenčanje: 6 potrebnih koraka

Prije nego što počnete s planiranjem, morat ćete obaviti važne crkvene dužnosti kako biste mogli uploviti u bračnu luku, a mi ćemo vam uštedjeti vremena i reći kako.

Prvi korak: izabrati župu
Oko 6 mjeseci prije vjenčanja, javite se župi u kojoj biste se htjeli vjenčati kako biste proveli postupak za ženidbu.

Drugi korak: zaručnički tečaj
Ukoliko želite sklopiti ženidbeni sakrament i vjenčati se u crkvi, potrebno je u paru pohađati zaručnički tečaj.
Trebali biste na vrijeme kontaktirati župu u kojoj želite izreći svoje "da" jer takvi se tečajevi uglavnom organiziraju svega nekoliko puta godišnje.
Vremenski razmak između vjenčanja i tečaja nije bitan.Treći korak: krsni list
Potrebno je župniku koji će vam podijeliti sakrament ženidbe donijeti krsni list iz župe u kojoj ste kršteni, koja je ujedno i "potvrda" da ste još uvijek "slobodni" i spremni vjenčati se u crkvi. Krsni list vrijedi 6 mjeseci.
Napomena: ako se ženite u župi gdje ste kršteni, onda nema potrebe tragati za potvrdama jer vam se podaci već nalaze u matici krštenih.

Četvrti korak: matica vjenčanih
Župniku treba donijeti potvrdu o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku (vrijedi 3 mjeseca), iz matičnog ureda.Peti korak: provjera svih sakramenata
Da biste se mogli vjenčati u crkvi, potrebni su vam svi sakramenti osim potvrde (krizme). On je obavezan jedino ako želite u budućnosti biti nekome kum ili kuma na krštenju ili krizmi. Poželjno je primiti ga prije ili odmah poslije vjenčanja, ali inače vam je dopušteno i bez njega.Šesti korak: Proba! Pričest! Party!
Dan prije vjenčanja, svi sudionici vjerskog obreda pozvani su na crkvenu probu, gdje će se mladenci ispovjediti i pričestiti. 

U slučaju da se želite vjenčati u trećoj župi...Izrazite želju i javite župnicima
Kada ste odlučili u kojoj ćete se župi vjenčati, župniku koji vas je dotad pripremao za vjenčanje morate javite gdje ćete se vjenčati. Nakon toga, pitajte župnika župe u kojoj ste odlučili sklopiti brak može li vam on u svojoj župi dodijeliti sakrament ženidbe.

Otpusnica za vjenčanje
Ako svećenik odobri vaš upit za vjenčanje u njegovoj župi, onda ćete mu donijeti otpusnicu za vjenčanje od župnika koji vam je proveo postupak za ženidbu.U slučaju da...
Svećenik koji će provesti tzv. postupak za ženidbu, mora imati dopuštenje župnika u župama kojima zaručnik i zaručnica inače pripadaju.
Od svećenika možete također saznati u koji matični ured morate otići po potvrdu o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku, koju mu trebate priložiti.

Dodatne informacije
Za sve ostale bitne informacije o pravilima kićenja crkve i oltara, sviranja i pjevanja ili odijevanja, preporučujemo da se na vrijeme raspitate u župi u kojoj se planirate vjenčati.


Istražite restoran Bistricza    Istražite restoran Academia    Djevojačke/momačke večeri u Kaju

vrh stranice