Rezerviraj online

Tjedan restorana iz perspektive chefa – Marko Futivić, restoran Academia


Tjedan restorana je započeo svojim prvim vikendom, a u restoranu Academia smo bili prezadovoljni. U petak, na prvi dan manifestacije, restoran je bio pun, a u subotu navečer u hotelu Kaj smo dodatno imali i proslavu Dana žena, koja je prošla super. Živa glazba i puno dobre hrane, gdje ćeš bolje? :)Bio je pravi izazov zadovoljiti velik broj gostiju na dva paralelna događanja. Tko nije u kuhinji, teško mu se može dočarati taj pritisak, koji je stvaran. Kuhinja je svijet u par kvadrata, a najbolji prijatelji su vam tava, pećnica, rajngla, gusto žičano cjedilo, ekipa oko vas i Radio 101 na razglasu.

Iza lijepih i ukusnih jela uvijek stoje enorman trud, rad i posvećenost koje naši kuhari njeguju svakodnevno. Brz smo, precizan i složan tim.

Luka radi na umacima i prilozima na 5 tava odjednom: u jednoj kuha raviole, u drugoj priprema umak od dimljenog sira u koji je uložio sve svoje znanje i trud da ga vrhunski napravi, a sve to kako bih ja posložio predjelo zvano Domaći ravioli punjeni raguom od Charolais junetine.Usput priprema hrskavi krumpir narezan na vrlo tanke šnite, a kada je gotov, prelijeva ga blago rastopljenim maslacem. Sotira svježe zelje zajedno sa suncokretovim sjemenkama pa za prilog uz glavno jelo "Punjena raca" idu ječmena kaša, gljive i pečeni poriluk.

Zajedno s Lukom je naš Marko, koji drži strašan tempo izbacivanja hrane, kuha kao na klaviru i organizira učenike.

Da biste nešto skuhali, trebate imati osjećaj, emociju, namirnicu, vrijeme i izvor temperature. Kada se sve to poklopi, dobit ćete kvalitetno jelo, lijep tanjur i zadovoljnog gosta.

Dok dečki pripremaju priloge, ja radim na glavnim jelima – pržim lungić u panko mrvicama za jedno glavno jelo, grijem teleći kare za drugo glavno jelo, usput miješajući tri vrste batata i pečeći patku.U stalnom sam kontaktu sa svima u kuhinji, naročito sa servisom (Mario i Marta) koji dirigiraju tempo koji nije mali. Zvonce i Marijev glas "Seeervis!" znak su da je neko jelo gotovo.

U slastičarnici Nina pazi da sve bude po špagi, a uz nju teta Jasmina i Tatjana rasturaju pečući razne kolače, svježa peciva i kruh. Domaći zagorski štrukli, cheesecake, princes-krafne, mađarica i rolade samo su neke slastice koje ove radišne žene stvaraju na dnevnoj bazi.Baš deserti koje smo pripremili za Tjedan restorana posebno su impresivni. Tu su tzv. stikeri, kolači od čokolade, keksa, kokosa i vanilije posluženi na štapiću, zelene jabuke s pireom od buče i anisa te mousse od bijele čokolade uz sorbeto od mente.
   

                                               

Željka pazi da tanjuri budu besprijekorno čisti i da nam ih nikada ne nedostaje. Ne smijemo zaboraviti ni Ivanu, koja u hladnoj kuhinji priprema sve i pazi da jela budu složena po PS-u. Ovaj vikend je slagala tartar od pastrve, predjelo na meniju za Tjedan restorana koje se poslužuje na toplom domaćem tostu.

Isprobajte i Vi sve ove specijalitete u sklopu promotivne ponude – 3 slijeda za samo 100 kn po osobi! Rezervirajte na vrijeme jer Tjedan restorana traje samo do 19.03.2017.

Nazovite restoran Academia na +385 49 326 600 i rezervirajte Vaš stol već sada jer broj mjesta je ograničen!
Bluesun hotels & resorts
vrh stranice