Crkveno vjenčanje: Dokumenti za vjenčanje - 9 potrebnih koraka

Dobrodošli u čarobni svijet našeg ekskluzivnog vjenčanja pod otvorenim nebom. U prekrasnom šatoru omotanom svjetlucavim zvjezdicama, stvorit ćemo bajkovito iskustvo koje će zauvijek ostati urezano u vašim srcima. Zajedno ćemo stvoriti nezaboravan dan ispunjen ljubavlju, srećom i radosti.

Prije nego što počnete 𝐬 𝐩𝐥𝐚𝐧𝐢𝐫𝐚𝐧𝐣𝐞𝐦 𝐯𝐣𝐞𝐧č𝐚𝐧𝐣𝐚, morat ćete obaviti važne crkvene dužnosti kako biste mogli uploviti u bračnu luku, a mi ćemo vam uštedjeti vremena i reći kako.
Ukoliko se želite vjenčati u crkvi u Mariji Bistrici, kontaktirajte nas.

1. Izabrati župu

Oko 6 mjeseci prije vjenčanja, javite se župi u kojoj biste se htjeli vjenčati kako biste proveli postupak za ženidbu.

2. Zaručnički tečaj

Ukoliko želite sklopiti ženidbeni sakrament i vjenčati se u crkvi, potrebno je u paru pohađati zaručnički tečaj.
Trebali biste na vrijeme kontaktirati župu u kojoj želite izreći svoje "da" jer takvi se tečajevi uglavnom organiziraju svega nekoliko puta godišnje.
Vremenski razmak između vjenčanja i tečaja nije bitan.

3. Krsni list

Potrebno je župniku koji će vam podijeliti sakrament ženidbe donijeti krsni list iz župe u kojoj ste kršteni, koja je ujedno i "potvrda" da ste još uvijek "slobodni" i spremni vjenčati se u crkvi. Krsni list vrijedi 6 mjeseci.
Napomena: ako se ženite u župi gdje ste kršteni, onda nema potrebe tragati za potvrdama jer vam se podaci već nalaze u matici krštenih.

4. Matica vjenčanih

Župniku treba donijeti potvrdu o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku (vrijedi 3 mjeseca), iz matičnog ureda.

5. Provjera svih sakramenata

Da biste primili sakrament vjenčanja, potrebni su vam svi sakramenti. Oni koji nisu primili sakramente Prve pričesti ili sv. Potvrde neka se jave ranije da dobiju potrebne informacije o pripravi za spomenute sakramente.

6. Proba! Pričest! Party!

Dan prije vjenčanja, svi sudionici vjerskog obreda pozvani su na crkvenu probu, gdje će se mladenci ispovijedati i pričestiti. 

U slučaju da se želite vjenčati u trećoj župi...

7. Izrazite želju i javite župnicima

Kada ste odlučili u kojoj ćete se župi vjenčati, župniku koji vas je dotad pripremao za vjenčanje morate javite gdje ćete se vjenčati.
Nakon toga, pitajte župnika župe u kojoj ste odlučili sklopiti brak može li vam on u svojoj župi dodijeliti sakrament ženidbe.

8. Otpusnica za vjenčanje

Ako svećenik odobri vaš upit za vjenčanje u njegovoj župi, onda ćete mu donijeti otpusnicu za vjenčanje od župnika koji vam je proveo postupak za ženidbu.

9. U slučaju da...

Svećenik koji će provesti tzv. postupak za ženidbu, mora imati dopuštenje župnika u župama kojima zaručnik i zaručnica inače pripadaju.
Od svećenika možete također saznati u koji matični ured morate otići po potvrdu o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku, koju mu trebate priložiti.

Dodatne informacije

Za sve ostale bitne informacije o pravilima kićenja crkve i oltara, sviranja i pjevanja ili odijevanja, preporučujemo da se na vrijeme raspitate u župi u kojoj se planirate vjenčati.


Vjenčanje u crkvi uznesenja BD Marije, Marija Bistrica

Ukoliko želite obred vjenčanja u crkvi u Mariji Bistrici, javite nam se da vam pomognemo oko termina i organizacije

Ukoliko ne pristajete na ništa manje od savršenog, ispunite obrazac niže ili nas kontaktirajte na +385 49 326 600 ili kaj@salveregina.hr 


vrh stranice